• Toni Hyytinen

ONKO PERSONAL TRAINER HYVÄ SIJOITUS?

Updated: Jul 22

Miksi maksaa personal trainerista kun liikunnan harrastamisen ja terveelliset elämäntavat voi aloittaa ilmankin? Jokaisella on todennäköisesti jonkinlainen käsitys kuntoilusta, terveellisestä ruokavaliosta ja unesta. Jos näin ei ole, onhan google, naistenlehdet ja iltalehtikin täynnä erilaisia liikunta- ja ravintovinkkejä. Tässä kirjoituksessa pohdin, kenen kannattaa sijoittaa henkilökohtaiseen valmentajaan ja kuka mahdollisesti pärjää vallan mainiosti ilmankin.Monelle elintapamuutos ei ole siitä kiinni etteikö tiedetä mitä pitäisi tehdä, vaan ennemminkin ongelmana on muutoksen tekeminen. Jos asioita opiskellaan iltalehdestä, on ratkaisu todennäköisesti aina joku pikadieetti tai muu taikatemppu, jolla kiloja saadaan mahdollisesti nopeasti pois, mutta muutos on liian radikaali, jotta sitä voidaan noudattaa pysyvästi ja saada pysyviä tuloksia. Otsikoissa puhutaan mullistavista uusista tutkimustuloksista, vaikka oikeasti tiede ei todennäköisesti ole muuttunut mihinkään. Iltapäivälehtien tarkoitus onkin saada paljon lukijoita, eikä parantaa kansanterveyttä ja näissä tapauksissa hyvä valmentaja toimii suodattimena humpuukin suhteen. Toki personal trainerinä voi tällä hetkellä toimia suomessa kuka tahansa ilman minkäänlaista koulutusta, eli kannattaa ottaa selvää hieman valmentajan taustoista, ettei humpuukin määrä omissa elämäntapavalinnoissa lisäänny entisestään.


Vaikka liikunnan harrastaminen on helppoa ja alkuun tuloksia tulee melkeinpä millä tahansa treenillä, on pidemmällä tähtäimellä hyvä oppia ymmärtämään syvemmin harjoittelun perusperiaatteita. Omin päin on helppo lähteä treenaamaan liian kovaa tai liian epäsäännöllisesti, jonka seurauksena motivaatio liikuntaan putoaa ja palataan taas totuttuihin tapoihin. Hyvä valmentaja pystyy katsomaan yksilön elämää kokonaisuutena ja suunnittelemaan kuormittavuudeltaan arkeen sopivan harjoitusohjelman. Kokeneemmankin harjoittelijan on usein haastavaa säädellä omaa harjoittelun ja palautumisen suhdetta, jonka vuoksi kilpaurheilijoillakin on syytä olla pätevä valmentaja, joka sanoo milloin on aika painaa jarrua tai kaasua. Mielestäni tärkeää onkin, että valmentaja opettaa asiakasta harjoittelemaan kertomalla harjoittelun perusperiaatteista, jonka jälkeen asiakas voi siirtyä harjoittelemaan enemmän omatoimisesti. Valmennussuhde voi toki jatkua edelleen, mutta se muuttaa muotoaan enemmän mentoroinnin suuntaan, jolloin esimerkiksi tapaamisia voi olla harvemmin.


Liikunnallisen elämäntavan aloittaminen onnistuu kuitenkin hyvin itsekseenkin jos on valmis hieman opiskelemaan aihetta. Liikunnan harrastaminen on yleisesti ottaen turvallista, kunhan muistaa aloittaa maltillisella intensiteetillä ja edetä pikkuhiljaa kohti kovempi tehoista harjoittelua. Muutamia helposti lähestyttäviä näyttöön perustuvia lähteitä aiheen opiskeluun ovat esimerkiksi:
0 comments

Recent Posts

See All